Ouderschapsverlof

Aanvragen-Korting-Berekenen-2013-Belasting

Papadag 2015

Er zijn lange tijd geruchten geweest dat de zogenoemde papadag 2015 zouden worden afgeschaft. Dit was niet waar. Het recht op ouderschapsverlof blijft ook 2015 gewoon bestaan. Het enige verschil met vorig jaar is dat de ouderschapsverlofkorting is geschaft. Hierdoor krijg je geen geld meer terug van de overheid als je deze uren opneemt. Ouderschapsverlof opnemen is dus niet meer zo aantrekkelijk als voorgaande jaren.

Papadag 2015 en ouderschapsverlofkorting

papadag 2015In de volksmond wordt er vaak gesproken over een papadag wanneer het gaat om ouderschapsverlof. Het betreft dan vaders die verlof opnemen om meer tijd met hun kind(eren) door te brengen. Wanneer je ouderschapsverlof wilde opnemen, dan vroeg je bij de werkgever een ouderschapsverlofverklaring aan. Deze verklaring vulde je in en gebruikte je bij de aanvraag voor de ouderschapsverlofkorting bij de Belastingdienst. Zodoende kreeg je soms een ouderschapsverlofkorting toegewezen. Wanneer je deze korting kreeg toegewezen, dan kreeg je geld terug van de overheid. Je kreeg minimaal €4,29 terug per opgenomen uur aan ouderschapsverlof. Soms werd er zelfs meer terugbetaald. De regeling is ontstaan om de terugval in inkomen te verzachten. Deze regeling is in 2015 echter afgeschaft.

Aanpassing papadag 2015

De afschaffing van de ouderschapsverlofkorting brengt de nodige gevolgen met zich mee. Het zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat minder mensen ouderschapsverlof aanvragen. Veel mensen hebben in 2014 hun ouderschapsverlofdagen opgemaakt, zodat ze nog konden profiteren van de korting. Een belangrijk gevolg hiervan is waarschijnlijk dat meer mensen in 2015 een beroep zullen doen op de kinderopvang. Er zullen ook ouders zijn die besluiten om minder te gaan werken (en hun contract laten aanpassen), maar dat zullen niet veel mensen doen, aangezien er dan ook minder inkomsten zijn. En in een tijd van economische crisis kunnen veel mensen zich dat niet veroorloven. Kortom, ouderschapsverlof opnemen in 2015 is een heel stuk minder aantrekkelijk dan in 2014.

Comments are closed.