Ouderschapsverlof

Aanvragen-Korting-Berekenen-2013-Belasting

Wettelijke papadag

Wanneer er een kleine is geboren, blijft de moeder vaak een tijdje thuis in verband met zwangerschapsverlof. In de eerste weken zal het daarom vooral de moeder zijn die de meeste tijd met de kleine doorbrengt. Het ligt eraan wat je jullie hebben afgesproken, maar wanneer het moment komt dat jullie allebei weer aan het werk gaan, zal het kindje waarschijnlijk een paar dagen op de opvang doorbrengen. Maar als vader zijnde wil je natuurlijk net zo graag bij de opvoeding van je pasgeboren zoon of dochter betrokken zijn als je partner. Wil je graag meer tijd met je kleine doorbrengen dan alleen ’s avonds en/of in het weekend? Dat kan. Je kunt er dan gebruik maken van ouderschapsverlof. Dit wordt ook wel een wettelijke papadag genoemd.

Ouderschapsverlof: wettelijk geregeld

Een wettelijke papadag is dus bij de wet geregeld. Hierdoor kun je als vader meer tijd met je (pasgeboren) kind doorbrengen en hoef je minder te werken. Er is een Europese richtlijn opgesteld voor deze papadagen. Globaal staat er in deze richtlijn het volgende:
• je hebt recht op tenminste drie maanden onbetaald verlof totdat je kind acht jaar oud is;
• je hebt recht op ouderschapsverlof wanneer je kind bij jou woont;
• je hebt op 26 keer je wekelijkse arbeidsduur aan ouderschapsverlof;
• je hebt recht op ouderschapsverlof wanneer je een jaar of langer voor dezelfde baas werkt. Echter, je mag het ouderschapsverlof meenemen wanneer je tijdens deze periode van baan wisselt;
• ouderschapsverlof hoef je niet direct op te nemen wanneer de kleine is geboren. Later mag ook;
• de uren die je minder werkt, krijg je niet uitbetaald. Het gaat hier dus om onbetaald verlof.

Waarom een wettelijke papadag?

wettelijke papadagWanneer je de richtlijn leest, zou je er ook voor kunnen kiezen om simpelweg minder te gaan werken. Wat maakt een wettelijke papadag nu zo bijzonder? Papadagen maken het gemakkelijker om weer terug te gaan naar je oude situatie. Je kunt dus gemakkelijk weer je oude aantal uren gaan werken. Wanneer je baas je contract heeft gewijzigd, kan hij weigeren of je weer meer uren te laten werken. Overleg overigens goed met je werkgever. Wanneer je besluit om minder te gaan werken, moet je baas hier rekening mee houden. Wellicht moeten er maatregelen worden genomen. Overigens is het ook goed mogelijk dat je baas het ouderschapsverlof wel doorbetaalt. Maak dus goede afspraken, zodat jullie allebei niet voor verrassingen komen te staan.

Comments are closed.